Valitse vastuullinen vaikuttaja!

Keskiviikko 15.10.2008 klo 21:18


Yhteiseen päätöksentekoon tarvitaan ”pelinrakentajia”-  niitä, jotka tietävät millaisilla siirroilla päästään eteenpäin yhteisten päämäärien toteutumiseksi. Tulokselliseen työhön kykenevä päättäjä osaa vääntää sopua ja yhteisymmärrystä. Neuvottelun, yhteyden luomisen ja kompromissien rakentamisen taidot ovat lahjoja, joita toivon omaavani mahdollisimman paljon myös itse. Ainakin olen yrittänyt niitä taitoja itsessäni uskollisesti kehittää.

Nurkkakuntaista kyläpolitikointia en osaa harrastaa, vaikka toivonkin olevani hyvä kuulemaan kuntalaisten mielipiteitä ja myös antamaan niille tärkeän arvon ratkaisuja miettiessäni. En myöskään pidä populismista – minulle se näyttäytyy eräänlaisena epärehellisyyden muotona. Kun kunnalla on matti kukkarossa, ei vastuullisella ehdokkaalla ole varaa ylimittaisiin lupauksiin tästä ja tuosta.

Tuleva valtuustokausi on Nummi-Pusulassa täynnä isoja haasteita. Vaikeimpana on kysymys siitä, miten saadaan rahat riittämään. Saadaanko talous tasapainoon vai pitääkö lähteä kuntaliitoksen tielle? Mutu-tuntumalla ja tunteella kysymykseen ei pidä vastata. Mahdollinen liitos Suurlohjan kanssa on tehtävä perustuen vankkoihin selvityksiin ja huolelliseen sopimiseen.

Talouden tasapainotus on kuin tuhannen pienen palan vaikea palapeli. Pitäisi olla tiukkana taloudenpidossa ja samalla satsata siihen, että kuntaan tulee uusia asukkaita – uusia veronmaksajia. ”Sokea” säästäminen ei ole suinkaan viisautta, vaan aiheuttaa kustannuksia toisaalle. Siksi esimerkiksi hyvä perusterveydenhuolto ja ongelmien ennaltaehkäisy ovat viisaan päätöksenteon A ja O.

Olen tehnyt työtä eduskunnassa yli 18 vuoden ajan ja toiminut kuntapäättäjänä pian 12 vuotta. Kokemusten kautta olen ymmärtänyt kirkkaasti, että tuloksellisen vaikuttamisen avaimet ovat pitkäjänteinen yhteistyö, vuorovaikutus, aloitteellisuus ja eri näkökohdat huomioiva harkinta.

Yhteistyökykyisyys ei synny siitä, että sanoo olevansa yhteistyökykyinen – se on osoitettava käytännön tilanteissa. Luottamus ja yhteen hiileen puhaltamisen henki syntyy vähitellen. Se, että toiset päätöksentekijät arvostavat argumenttejani, ei ole itsestäänselvyys.

Kukaan ei voi edistää toivomiaan ratkaisuja ilman muita eikä myös omia niistä kunniaa (tai syyllisyyttä). Mutta useasti olen huomannut, että pienelläkin valtuustoryhmällä voi olla ”kantava ääni” ja siten todellista valtaa enemmän kuin helposti luulisi.

Millaisissa asioissa valtuutettuna ja kunnanhallituksen jäsenenä olen ollut viime aikoina erityisen aktiivinen ja aloitteellinen? Mm.

  • Karviaispäätöstä tehtäessä esitin valtuustolle, että neuvotteluja perusturvayhteistyötä jatkettaisiin edelleen Lohjan kanssa. Esitys kaatui niukasti 14-13.
  • Esitin myöhemmin, että kuntalaisten mielipiteitä kuntaliitosasiasta sekä palveluihin ja säästöihin liittyen selvitetään kyselyn kautta. Tuo ehdotus toteutui valtuustossa selkeällä äänten enemmistöllä ja osallistuin aktiivisesti kyselyn suunnitteluun.
  • Esitin, että Kärkölän koulu vuokrataan myymisen sijaan kyläyhteisölle, kuten tehtiinkin.
  • Olin työryhmässä mukana suunnittelemassa kunnan uutta visuaalista ilmettä ja siten kehittämässä kunnan markkinointia.
  • Kannoin rankkaa vastuuta kunnan tulevaisuudesta talouden tasapainotusryhmän jäsenenä.
  • Olen tehnyt valtuustoaloitteet energiatehokkuuden parantamiseksi kunnassa, mökkiläistoimikunnan perustamiseksi ja koulukiusaamisen vähentämiseksi.

Lue tavoitteistani kotikunnan parhaaksi kristillisdemokraattina täältä.

Avainsanat: Nummi-Pusula, Kuntavaalit, KD, ehdokas


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini