Terveisiä Berliinistä

Lauantai 24.1.2009 klo 19:05


Keskiviikkona reissu alkoi hieman takkuisesti, kun lento oli myöhässä koneen vaihdon vuoksi. Olimme korkeuksissa kuoppaisessa säässä, kun koneen kapteeni alkoi kertoa, että lähdön viivästyminen johtui siitä, ettei varakoneen toista moottoria meinattu saada käyntiin. Starttaus oli vihdoin onnistunut jonkun vippaskonstin avulla.

Finnairin lentokapteenin avoimuus ei välttämättä tuntunut ihan mielekkäältä: lentofiilis olisi ollut korkeammalla, jos ei olisi ollut tietoa moottoriongelmasta kärsivästä kulkuneuvosta. Hieman vilkkaammalla mielikuvituksella varustettu matkustaja saattoi miettiä, miltä tuntuisi kuulutus siitä, että epäkuntoinen moottori oli simahtanut ja olisimmekin Berliinin sijaan matkalla Itämereen.

Onneksi muita takkuja ei matkassa ollut. Saksan suurlähetystö, Keskustan ryhmäkanslian kv-sihteeri ja eduskunnan matkatoimisto olivat hoitaneet järjestelyt asianmukaiseen kuntoon. Siisti ja rauhallinen hotelli pitkän kauppakadun läheisyydessä täytti tehtävänsä.

Suurlähettiläs Harry Helenius esikuntineen tarjosi residenssissään ensimmäisen illallisen ja johdatuksen Saksan poliittiseen ja taloudelliseen tilanteeseen. Samalla tuli johdatusta suomalaisten edustustojen arkeen ja toimenkuviin maailmalla.

Torstaina yhteispohjoismaisen lähetystökompleksin tiloissa kuulimme tarkemmin saksalaisen talouden kiemuroista, finanssikriisin vaikutuksista ja elvytyskeinoista. Liittokansleri Merkelin elvytystoimet löi lyttyyn Saksan talouden tutkimuslaitoksen asiantuntija.

Saksan parlamentin ja liittokanslerinviraston valtaiset rakennukset muodostavat suuren alueen entisen Länsi- ja Itä-Berliinin raja-alueella. Yhdistyneen Saksan liittopäivät ovat kokoontuneet Berliinissä vuodesta 1999. Heinä- ja elokuuta lukuunottamatta liittopäivät ovat koolla keskimäärin kolme viikkoa kuukaudessa. Maanantaisin ja tiistaisin on pääasiassa puolueryhmien kokouksia, keskiviikkoisin valiokuntien. Torstaisin ja perjantaisin vuorossa ovat täysistunnot.

Tutustuimme rakennuksiin, historiaan ja valtiopäivien toimintaan. Tapasimme joitakin puolueryhmien työntekijöitä, joiden kanssa vertailimme myös työtapoja. Vaikka paljon perustavanlaatuisiakin eroja parlamenttien ja niiden poliittisten ryhmien toiminnassa on, löytyi joitain mahdollisia ideoita myös pohdittavaksi meillekin. 

Tapaaminen liittopäivien Pohjoismaiden ystävyysryhmän edustajien (kahden demarikansanedustajan) kanssa valaisi laajemmin ajankohtaisia poliittisia aiheita Saksassa maan supervaalivuoden alettua. Työllisyys, koulutus ja sosiaaliturva, energia- ja ilmastokysymykset... Kovin samantyyppinen poliittinen agenda kuin meilläkin viime aikoina.

Otamme osaa paikallisten puoluetoimijoiden työruuhkaan, kun samana vuonna on neljänlaisia vaaleja - niin liittovaltion, osavaltioiden, kuntien kuin unioninkin tasolla. Miten lie jaksavat äänestäjät käydä uurnilla vähän väliä...

Yritysvierailulla kävimme Nokia Siemensillä yksikössä, jossa testattiin puhelinjärjestemiä ennen niiden varsinaista käyttöönottoa. Meistä monella tuntuivat testaussysteemit menevän yli hilseen, mutta se tuli selväksi, että hienot ovat laitteet ja menetelmät sekä kovasti innoissaan niiden esittelijät. Sehän toki tärkeämpää kuin meidän poliitikkojen kyky ymmärtää insinööritieteitä.

Vaikka pääosin keskustelut ja alustukset käytiin englanniksi, oli kiva havaita, että vähitellen myös kauan sitten lähes kokonaan unohtamani saksan sanasto alkoi nousta mieleen.

Ohjelmassa olennaisia olivat tietenkin myös sightseeingit, vapaat lounaat ja illanistujaiset. Niillä tuli hoidettua paitsi rentoutumisosuus niin myös ryhmäkanslioiden jo ennestään hyvien suhteiden tiivistäminen. Se, että meillä ryhmien pääsihteereillä synkkaa hyvin, on epäilemättä osin tämän vapaamman yhdessäolon ansiota.

Shoppaaminenkaan ei aivan unohtunut: parissa välissä ehti muutaman tunnin pyrähdykselle kauppoihin. Naisten vaatteiden ale oli -70% vaiheessa, joten jotain tarttui mukaankin. Pari suurta tavarataloa, kuten Euroopan suurimmaksi tavarataloksi mainittu "KaDeWe", tuli bongattua. Samoin mm. DDR:n ajoista kertova museo Chekpoint Charlie ja holokaustin muistomerkki sekä paikka, jossa Hitlerin bunkkerit sijaitsivat ja toinen, jossa hänet yritettiin surmata.

Nyt vain odottelemaan, että pääsee katsomaan äskettäin maailman ensi-illassa nähtyä Bryan Singerin ohjaama Valkyrie -elokuvaa. Se käsittelee vastarintaliikettä, jonka tarkoituksena oli ottaa diktaattori hengiltä. Salamurhaliikeen päähahmoa eversti Claus Schenk von Stauffenbergiä esittää elokuvassa Tom Cruise.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini