Lomalle Strasbourgin kautta

Torstai 22.7.2010


Euroopan parlamentti aloitti kuuden viikon tauon heinäkuun puolivälissä meppien ja henkilökunnan suunnatessa kotimaihinsa. Toiseksi viimeisenä työviikkona osallistuin lähes 40 asteen helteissä kauden viimeiseen täysistuntosessioon Strasbourgissa, jonne parlamentti kokoontuu kerran kuukaudessa maanantaista torstaihin. Tämä kaunis kaupunki sijaitsee Ranskassa, aivan Saksan rajalla. Brysselistä Strasbourgiin on noin viiden tunnin ajomatka. Useimmat taittavat sen charter-pikajunalla. Me menimme tällä kertaa autolla, myös perheen nuoret matkassa.

Niin mepit kuin virkamiehetkin, etenkin perheelliset, inhoavat aamusta yöhön puurrettavia Strasbourgin viikkoja sydämensä pohjasta. Ne aiheuttavat unionin turhan rahanmenon lisäksi (noin 200 miljoonaa euroa vuodessa) perheongelmia, väsyttävää matkustamista, huonosti nukuttuja öitä, turhaa pakkaamista ja paperisotaa matkakorvausten saamiseksi. Minkäänlaista järjellistä perustetta parlamentin kokoontumiselle kahdessa eri toimipisteessä kaiken muun työmatkustelun lisäksi ei ole. Vain ranskalaiset ja osa saksalaismepeistä enää puolustavat tätä unionin perussopimukseen kirjattua ratkaisua.

Useaan otteeseen mepit ja monet muut ovat vedonneet hulluuden päättämiseksi - turhaan. Ranska ei luovuta, eikä myöskään Luxembourg, jossa sijaitsee iso osa parlamentin hallinnollisia ja kielivirastoja ja josta esimerkiksi kokouspaperit kopioidaan kuljetettavaksi Brysseliin ja Strasbourgiin. Toimintojen keskittämiseen Brysseliin ei päästä, koska asia kuulu yksimielisyyttä vaativien asioiden piiriin. Valmisteilla oleva miljoonan EU-kansalaisen aloitteella voidaan asia saada käsittelyyn, mutta tulosta tuskin syntyy.

Kun eräänä vuonna parlamentti kokoontui Strasbourgiin vain 11 kertaa vuodessa sovitun 12 sijaan, Ranska haastoi parlamentin oikeuteen sopimusrikkomuksesta ja voitettuaan oikeusprosessin sai hyvät korvaukset. Siksi näiden lomien jälkeen syyskuussa parlamentti viettääkin Strasbourgissa kaksi erillistä viikkoa.

Strasbourgissa meppejä ja virkamiehiä odottaa toinen työhuone tietokoneineen ja puhelimineen. Tosin tilaa siellä on Brysseliä niukemmin. Ulkoa päärakennus näyttää tyylikkäältä, mutta etenkin sivurakennusten ilme ja sisustus ovat kovin sekalaista.

Istuntoa pidetään aamusta puolille öin. Pääosin sali on keskustelujen aikaan varsin tyhjä meppien juoksennellessa muissa kokouksissa, tapaamisissa ja lobbareiden tarjoamilla päivällisillä.

Äänestysosuuksien aikaan sali on täynnä. Kymmenet äänestykset vedetään sellaista tahtia, että lehtereillä seuraavia hengästyttää. Jos meppi avustajineen ei ole käynyt ryhmänsä suosittelemia äänestyslistoja itse läpi, hän luottaa siihen mitä ryhmän virkailijat ovat “päättäneet” ja seuraa ryhmän piiskurin peukkua, osoittaako se ylös vai alas. Ne, jotka näkevät vaivan perehtyä kaikkiin päätettäviin aiheisiin, lukevat kaikessa kiireessä muutosesityksiä heti kun ne tulevat saataville, mikä tapahtuu joskus hyvin viime tingassa.

Keskusteluosuudet on jaettu tarkasti eri ryhmien välille. Kullekin poliittiselle ryhmälle annetaan sen koon mukainen osuus keskusteluajasta. Ryhmä jakaa sen jäsenilleen haluamallaan tavalla. Useimmiten meppien puheenvuorot ovat 1-2 minuutin mittaisia, ja sanoma on osattava kiteyttää. Puheenvuoron saaminen ei ole mikään itsestäänselvyys, vaan sitä on anottava ja osoitettava ryhmälle aktiivisuutensa aiheesta. Ne, jotka eivät saa varsinaisia puheenvuoroja, saavat halutessaan tilastomerkintöjä latelemalla äänestysten jälkeen minuutin mittaisia äänestysselityksiä. Tilastot täysistuntopuheenvuoroista eivät siis aina kerro koko totuutta.

Istuntoa voi seurata suorana lähetyksenä parlamentin nettitelevisiosta. Nettileikkeet ja puheet löytyvät myös jälkikäteen verkosta. Meppien työtä seuraa www.votewatch.eu, jonka sivuilta pääsee arvioimaan myös suomalaisten europarlamentaarikkojen edesottamuksia.

Kirjoitan tätä keskellä Itämerta. Niin sielu kuin ruumiskin ovat siirtymässä Brysselistä kohti Nummi-Pusulaa. Ihanaa kesän jatkoa kaikille!

(Kirjoitus on julkaistu Ykkössanomissa 22.7.2010)


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini