Mekin olemme nassaroita

Torstai 28.8.2014


”Mikä on se kuva, jonka sinäkin olet laittanut Facebookiin profiilikuvaksesi”, kysyy poikani. ”Nassara. Sellainen kun on ovenpielessä, niin joutuu tappolistalle”. Vastattuani mietin, laittaisinko tuon merkin kuvakseni, jos osaisin pelätä, että sen myötä minuun tai perheeseeni voisi kohdistua jotain uhkaa. Tuskin.

Tuhannet kristityt ympäri maailman ovat sosiaalisessa mediassa halunneet ilmaista tukeaan ääri-islamistien Irakissa vainoamille uskonsisarille ja -veljille. Twitterissä on käytetty tagia #WeAreN ja Facebookin profiilikuva on vaihdettu arabian Nun-kirjaimeksi.

”N” on symboli sanalle ”nassara”, nasaretilainen eli kristitty. Natsit merkitsivät juutalaisten ovien pieliä Daavidin tähdillä, ISIS-aktivistit merkkaavat N-kirjaimilla kristittyjen taloja. Näille ”nassaroille” on islamilaisessa kalifaatissa tarjottu vaihtoehdoiksi islamiin kääntymistä, kovia veroja, kuolemaa tai pakenemista. Kovin moni on joutunut pakenemaan, tullut ryöstetyksi, kidutetuksi, silvotuksi tai tapetuksi.

Esittäytyminen ”nassaraksi” maassa, jossa on saanut rauhassa elää risti tai Daavidin tähti kaulassa, tuntuu kevytmieliseltä eleeltä kärsivien kristittyjen muistamiseksi. Mutta tarkoitus vainottujen asian esille tuomisesta on oikea. Me uskonnonvapauden keskellä emme saa unohtaa niitä, joilla kaikki on toisin.

Ääri-islamilaisten mukaan toisuskoiset ovat alempiarvoisia ihmisiä, joita voi kohdella miten raa’asti tahansa. Ajattelu on sukua fasismille. Mikäli kaikkien ihmisten yhtäläistä ihmisarvoa ei tunnusteta, toisia voi kohdella - ja jopa koetaan velvollisuudeksi kohdella - alempiarvoisina vailla yhtäläisiä ihmisoikeuksia. Fasismia ei saa koskaan enää päästää kasvamaan, ja myös väkivaltaiset ääri-islamilaiset liikkeet on torjuttava yhteisin toimin ja voimin.

Kolumni julkaistu KD-lehdessä 28.8.2014


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini