Sosiaaliturva ja verotus uudistettava tukemaan aina työn tekemistä

Keskiviikko 17.2.2016


Sellaista sosiaaliturva- ja verotusjärjestelmää, jossa ihminen ei hyödy euroakaan siitä, että hän tekee enemmän töitä, ei pitäisi olla. Valitettavasti Suomessa näin tapahtuu liian usein. Kun henkilö siirtyy tukien varasta työelämään, pahimmillaan hänelle jää käteen vähemmän työelämässä kuin tuilla eläessä.

Esimerkiksi työttömän yksinhuoltajan ei välttämättä kannata ottaa yli 300€ palkkatöitä vastaan. 2400€ palkalla jää vähemmän käteen kuin 800€ palkalla. Mikäli lapsia on enemmän kuin yksi, ei työnteolla hyödy taloudellisesti juuri mitään. Jos hallitus toteuttaa suunnitelmansa korottaa voimakkaasti päivähoitomaksuja, pahentaa se lapsiperheiden tuloloukkuja entisestään.

Perustulomallien tavoitteena on nykyisen sosiaaliturvajärjestelmän yksinkertaistaminen. Vastaukseksi on esitetty mm. vihreiden esittämää perustuloa. Eduskunnan ekonomistien laskelmien mukaan se heikentäisi työn kannustimia entisestään. Se olisi kansantaloudellisesti kallis, merkitsisi veronkorotuksia ja söisi etenkin keskiluokan ostovoimaa. Jotkut kannattavat ”kansalaispalkka”-ajatusta kuvitellen virheellisesti sen olevan sidoksissa kansalaisuuteen ja sulkevan ulkopuolelle mm. oleskeluluvan saaneet turvapaikanhakijat.

On tärkeää, että työn ja sosiaaliturvan yhteensovittamiseen löydetään malli, joka purkaa byrokratiaa ja kannustinloukkuja yhtälailla. Kristillisdemokraatit ovat jo viime syksynä esittäneet parempana vaihtoehtona ns. kannustavaa perusturvaa. Mallin esikuva on Iso-Britanniassa kokeilukäytössä oleva ”Universal Credit”. Siinä erilaiset tuet koordinoidaan palkan ja verotuksen kanssa. Eri tukimuodot yhdistetään yhdeksi tueksi, joka määräytyy kotitalouden tilanteen mukaan ja vähenee ilman kynnyksiä tulojen kasvaessa. Järjestelmässä perustetaan kansalaistili, jolle maksetaan sekä palkat että tuet ja verotus muuttuu dynaamisesti. Tuki olisi edelleen harkinnanvarainen, ei siis perustulon tapaan automaattinen. Työtön voisi olla varma, että työn vastaanottaminen kannattaa aina.

Talouskasvulle hyvä pohja syntyy, kun yhteiskunta tukee, rohkaisee ja kannustaa aktiivisuuteen, mutta tarjoaa esimerkiksi työttömyyden tai sairauden hetkellä turvaverkon. Työn kannattamattomuus on järjestelmän valuvika, joka on korjattava viivyttelemättä.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini