Nollatoleranssi huumeille Lohjalla

Keskiviikko 23.12.2020


Iso osa nuorista voi hyvin. Kuitenkin Lohjan kouluterveyskyselyn tulokset ovat surullista luettavaa ja moniin lähikuntiin verrattuna heikompia. Mm. nuorten päihteiden käyttö on suurempaa kuin keskimäärin Uudellamaalla. Alaikäisten humalajuominen ja huumekokeilujen määrä on kasvanut.
Huumausaineiden käyttö ja välittäminen ovat muuttuneet paljon entisestä, samoin asenteet. Puolet nuorista ei usko, että kannabiksen käyttämisessä on riskejä.
Paikoin nuorten on helpompi hankkia huumeita kuin alkoholia. Edes koronapandemia ei ole olennaisesti muuttanut tilannetta. Huumeita ja kolmiolääkkeitä voi saada viikkorahoilla kaverilta, ja niitä tyrkytetään somessa. Yhteydet luodaan esimerkiksi snap-chatissa tai TORverkossa, ja ostokset maksetaan mobiilisovelluksella.
Usein vanhempi ei yksinkertaisesti tajua mitä on tapahtumassa. Helposti uskotaan, että ”eihän minun nuoreni”, ja alkava käyttö jää huomaamatta.
Huumeet eivät houkuttele vain jo syrjäytyneitä nuoria, vaan myös hyvin pärjääviä. Ne ajavat nopeasti itseään ruokkivaan ongelmakierteeseen, jonka seuraukset ovat usein laajoja ja traagisia.
Esitin valtuuston kokouksessa, että Lohjan kaupunki toteuttaa näkyvän ja laajan huumeiden käyttöä ehkäisevän kampanjan. Sen yksi tarkoitus olisi antaa nuorten kanssa työskenteleville ja heidän huoltajilleen ohjeita huumeiden käytön tunnistamiseen aivan alkuvaiheessa sekä siihen, miten huume-epäilyn kohdalla kannattaa toimia.
Tietoa tarvitaan laajemmin paitsi yläkoululaisille ja toisen asteen opiskelijoille myös jo 5–6-luokkalaisille, jotka kyllä osaavat löytää käyttöä boostaavat nettivideotkin.
Itsenäistymisprosessissa olevien kynnystä kokeiluihin voisi nostaa se, jos he saavat kuulla huumehelvetistä selvinneiltä, millaisesta tripistä todella on kyse. Tärkeää on myös, että nuorilla on käytössään turvallisia tiloja ja mielekästä tekemistä.
Tehdään yhdessä Lohjasta alue, jossa huumeidenkäyttöön suhtaudutaan aina vakavasti ja pyrkimyksellä nollatoleranssiin. Jos Lohjan hyvinvointikertomuksen surulliset käyrät saadaan kääntymään, tulee se myös näkymään paitsi hyvinvoinnissa niin myös kaupungin kukkarossa.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini