Luottamus on tärkein!

17.12.2018

Ruotsin kielen aineen kirjoitin yo-kirjoituksissa otsikolla ”Kan man lita på politiker?”, voiko poliitikkoihin luottaa. En muista, mihin johtopäätökseen päädyin.

Mutta sen tiedän, että nykyisin moni ei luota poliitikkoihin. Ja että moni kieltäytyy ehdokkuudesta vaaleissa säilyttääkseen ”kunniallisen ihmisen” maineensa.

Miksi näin on? Varmasti vastaus piilee siinä yleistetyssä kokemuksessa, että poliitikkojen ajatellaan huijaavan katteettomilla lupauksilla ääniä, siis varastavan ihmisten luottamuksen.

Syksyllä Almamedia julkaisi kyselytuloksen, jonka mukaan KD:n puheenjohtaja Sari Essayah on luotettavin puoluejohtaja. KD:n näkökulmasta tulos on aarre. (Tosin vastaavia kyselyitä hieman eri tuloksin on muillakin medioilla.) Mielestäni mikään muu kuin luottamus ei ole yhtä tärkeä poliitikon ominaisuus ja voimavara. Luottamus on tärkein kaikissa ihmissuhteissa - myös äänestäjän ja päättäjän välillä.

Myös luottamus tiedonvälitykseen on koetuksella. Asiantuntijat arvioivat, että Suomenkin vaaleja tullaan häiritsemään informaatiovaikuttamisen keinoin. Etenkin silloin koetellaan suomalaisten medialukutaitoa ja kykyä erottaa valeuutiset ja trollaukset.

Moni kyseenalaistaa vakiintuneita isoja medioita, kuten Yleä, luotettavina ja laaja-alaisesti eri kantoja edustavina tiedonvälittäjänä. Varmasti kritiikkiin on toisinaan myös aihetta. Ongelma on, että valtamediaan kriittisesti suhtautuvia houkuttelee kirjava joukko niin sanottuja vaihtoehtoisia medioita, jotka väittävät tuovansa esiin peiteltyä totuutta. Niiden sisällöissä usein kärjistetään ristiriitoja ja lietsotaan epäluottamusta.

Nämä ”mediat” eivät ole sitoutuneet journalismin eettisiin sääntöihin ja niiden sisältö on monesti sen mukaista. Ne luovat kuvaa kansalaisten puolella olevasta, vallanpitäjiä ja eliittiä kumartelemattomasta viestinnästä, ja onnistuvat usein tavoittamaan innokkaan jakelijakunnan somessa.

Algoritmit vahvistavat valittujen klikkausten mukaista tarjontaa ja viestit somekäyttäjän ruudulla yksipuolistuvat. Helposti myös haluamme uskoa uutisiin, jotka vahvistavat omaa maailmankuvaamme.

Kuitenkin se, että voimme ja haluamme rakentaa käsityksemme totuudellisen tiedon pohjalta, on välttämättömyys, jotta voimme valita oikein.

Kirjoitus on julkaistu 17.12.2018 Länsi-Uusimaa -lehdessä

10.10.2020Pyhittääkö tarkoitus keinot?
23.08.2020Kutsu kunnioittavaan keskusteluun
27.06.2020Tiedätkö mitä saat sanoa?
23.04.2020Olemmeko "kermaperseitä"?
21.02.2020Ei huumepirulle pikkusormea!
23.01.2020Uskonnollisuuden muuttuminen haastaa kirkon rohkaistumaan
19.12.2019Vähemmän ruutia!
18.10.2019Elämysmatkalla lasten kanssa
22.08.2019Kiitos kutsusta seulontoihin!
17.06.2019Kertakäyttö- vai kierrätystavaraa?

Siirry arkistoon »