Elämysmatkalla lasten kanssa

18.10.2019

Onko mitään palkitsevampaa kuin syliin nukahtanut pieni ihminen, joka on urheasti taistellut unta vastaan oman äidin tissejä kaivaten? Onko isompaa iloa kuin riemu pottaan lirahtaneesta pisusta? Onko ihanampaa kuin vauvan silkkinen iho, suloinen tuoksu ja hymy terästettynä neljällä hampaalla?

Ei ole, vastaa tämä bonusmummi vietettyään elämysviikonloppua pikkuisten ”Puuha-Petejen” kanssa. Uskon, että tämä vastaus on helppo jakaa – jos on saman kokenut.

YK:n raportin mukaan Suomi on maailman onnellisin maa, jossa lapset ovat terveimpiä ja perheiden tukijärjestelmät huippuluokkaa. Kuitenkin syntyvyysluvut synkkenevät ja ikärakenne vinoutuu huimaa vauhtia. Lohjallakin vaipoissa elää enemmän vanhuksia kuin pikkulapsia.

Yhä useampi 30-vuotias on opiskeleva, yksinasuva ja lapseton. Akatemiatutkija Marika Jalovaaran mukaan ansiotyön ja lastensaannin sovittaminen onnistuu Suomessa hyvin korkeasti koulutetuilta. Lapsettomaksi jäävät useimmin vähän koulutetut, joiden työmarkkina-asema on heikoin. Valtaosa lapsettomista ei ole koskaan elänyt pitkässä avo- tai avioliitossa.

Lapsettomuutta luovat pätkätyöt ja uratoiveet sekä epävarmuus tulevaisuudesta. Sitoutuminen parisuhteeseen ja halu perheen perustamiseen eivät ole ”in”, kun halutaan vapautta velvoitteista ja mahdollisuuksia elämyksiin – vauva-arkea kun ei sellaiseksi helposti lasketa.

Kaikki eivät saa lasta, vaikka kuinka haluaisivat. Toisinaan syli jää tyhjäksi, vaikka raskautta on yritetty parhaiden hoitojen avulla.

Tuskin nykypäivän parit innostuvat kansallisiin synnytystalkoisiin siksi, että tarvitaan huoltosuhteen paikkaajia, eläkkeiden ja hoivapalvelujen turvaajia.

Vaikka vauvakadossa on pitkälti kyse arvojen ja elämäntavan muutoksista, voidaan lasten saamiseen kannustaa yhteiskunnan päätöksin. Virossa syntyvyys on saatu nousuun korottamalla lapsilisiä roimasti ja maksamalla erityistä vauvarahaa.

Myös esimerkillä on voimaa. Ystäväporukkaan voi tulla vauvabuumi, kun joku sen aloittaa. Pääsköön mediassa esiin ne vanhemmat, jotka kasvattavat lapsiaan haasteista huolimatta ja kertovat elävänsä elämänsä rikkainta aikaa elämysmatkalla lasten kanssa!

(Kolumni julkaistu Länsi-Uusimaa -lehdessä 18.10.2019)

 

05.12.2020Käsitys sukupuolten määrästä jakaa puolueita
10.10.2020Pyhittääkö tarkoitus keinot?
23.08.2020Kutsu kunnioittavaan keskusteluun
27.06.2020Tiedätkö mitä saat sanoa?
23.04.2020Olemmeko "kermaperseitä"?
21.02.2020Ei huumepirulle pikkusormea!
23.01.2020Uskonnollisuuden muuttuminen haastaa kirkon rohkaistumaan
19.12.2019Vähemmän ruutia!
18.10.2019Elämysmatkalla lasten kanssa
22.08.2019Kiitos kutsusta seulontoihin!

Siirry arkistoon »