Vähemmän ruutia!

19.12.2019

Suomalaiset juhlivat moniin muihin kansallisuuksiin verrattuna vaatimattomasti ja hiljaisesti. Itsenäisyyspäivän viettomme on ulkomaalaisen silmin suorastaan kummallista.

Vauhdikkuutta juhlinnassa on uudenvuoden aattona, jolloin vielä jouluostosten ja alennusmyyntien jälkeen monilta löytyy rahaa räjäytettäväksi taivaan tuuliin. Jälleen Rakettitukku kehottaa meitä heittäytymään ilotulitteiden maailmaan ja lupaa, että upean näytöksen saa reilulla 300 eurolla. Pikkupaketteihin pääsee käsiksi viikkorahoilla.

Suomessa ammutaan vuosittain noin 30 miljoonaa ilotulitetta. Räiskyvät ja paukkuvat paketit tyydyttävät räiskinnän tarvetta ja luovat yhteistä puuhaa etenkin perheiden ”pojille”.

Oma ilotuliteboikottini on kestänyt jo 50 vuotta. Sitä on helpottanut se, etteivät omat nuoret ole paukuteltavaa kinunneet. Olen toki päässyt seuraamaan spektaakkelimaisia ilotulituksia ja ymmärrän niiden kiehtovuuden. Kotikonstein toteutetut esitykset eivät sellaisia ole.

Ilotulitteiden kuluttajakieltoa ajava kansalaisaloite tuli eduskuntaan reilu kuukausi sitten. Aloitteen allekirjoittajat vastustavat ilotulitteiden amatöörikäyttöä niistä aiheutuvien vammojen ja ympäristöhaittojen sekä eläimille koituvan pelon ja stressin vuoksi.

Räjähteet aiheuttavat joka vuosi lukuisia silmä- ja muita vammoja. Kaupungeissa niiden ampuminen näkyy ilmanlaadussa aivan kuin jos alueella roihuisi suuri tulipalo.

Eläinten on mahdoton tottua rakettien ampumiseen. Taajama-alueilla uudenvuoden yö on lemmikeille kuin sotatila. Koirapiireissä raketteihin ollaan lopen uupuneita. Hevostalleilla puhutaan jopa tammojen keskenmenoista.

Kuulun niihin, joiden mielestä vain ammattilaiskäytön salliminen olisi järkevää. Kuluttajakäytön kieltäminen toki suututtaisi monet, joille räiskintä on tärkeä osa vuoden vaihtumisen iloa. Vaille tuottoisaa bisnestä jäisivät monet liikkeet ja yhdistykset.

Kuntien maksamia ilotulituksia on lopetettu etenkin säästösyistä. Ilotulituksen sijaan Espoo tarjosi vuosi sitten valojen välkettä (hinnakkaan) lasershow’n muodossa.

Monella maailman kolkalla ruudin pauke on pelottava osa arkea. Toivonkin alkavalta vuodelta maailmalle rauhaa ja vähemmän ruutia taivaan tuuliin!

(Kolumni on julkaistu Länsi-Uusimaa -lehdessä)

05.03.2021Pidetään koko Lohja mukana
30.01.2021KD:n esitys omaishoidon tuen verottomuudesta kaatui budjettiäänestyksissä
23.01.2021Pikkulasten vanhemmille vapaus valita
05.12.2020Käsitys sukupuolten määrästä jakaa puolueita
10.10.2020Pyhittääkö tarkoitus keinot?
23.08.2020Kutsu kunnioittavaan keskusteluun
27.06.2020Tiedätkö mitä saat sanoa?
23.04.2020Olemmeko "kermaperseitä"?
21.02.2020Ei huumepirulle pikkusormea!
23.01.2020Uskonnollisuuden muuttuminen haastaa kirkon rohkaistumaan

Siirry arkistoon »