Pyhittääkö tarkoitus keinot?

10.10.2020

Sorrun nyt juuri siihen, mitä Elokapina-liike toivoo - lisäämään heidän tunnettuuttaan. Suomessa ennestään melko tuntemattoman liikkeen viestintästrategia ja pyrkimys luottamuksen murentamiseen viranomaisiin onnistui viikko sitten kuin hybridivaikuttamisen oppikirjasta. Tavallisena alkaneesta mielenilmauksesta saatiin valtakunnallinen puheenaihe ja uskoakseni myös laajeneva toimintatapa.

Kun on riittävän hyvä syy, voi osan mielestä demokraattisessakin yhteiskunnassa näkemyksiään julistaa kansalaistottelemattomuuden keinoin. Tällaista olemme nähneet etenkin USA:ssa, jossa Black Lives Matter -liike on ajanut tavoitteitaan laittomia, jopa väkivaltaisia keinoja kaihtamatta. Tärkeän asian edistäminen on riistäytynyt käsistä.

Elokapina-liike on osa kansainvälistä anarkistista ympäristöliikettä, jolle kansalaistottelemattomuus ja provokaatiot ovat tärkeä vaikuttamiskeino. Britannian sisarliike Extinction Rebellion toteutti liikenteen sotkemista Lontoon keskustassa viime kesänä. Järjestön kaksi viikkoa kestäneiden kapinaviikkojen lasku poliisille oli peräti 37 miljoonaa puntaa.

Kesällä Helsingin aktivistit miettivät vaihtoehtoina lentokenttäaktiota, Mannerheimintien ja Katajanokan sillan tukkimista. Aktivisteja oli neuvottu, miten viranomaisia provosoidaan.

Kyseisen toimintapäivän mielenosoitukseen oli sidottuna neljän tunnin ajan 24 poliisipartiota, kaikki saatavilla olevat. Muut hälytystehtävät alkoivat kasaantua. Ennakkoon ilmoitetun kulkueen sijaan kaksi katua blokattiin, eikä poliisia toteltu. Mielenosoittajia kannettiin, mutta osa palasi. Lopulta poliisi otti käyttöön pippurisumutteen.

Etenkin vihervasemmistolaiset poliitikot tuomitsivat poliisin ylimitoitetuksi koetun voimankäytön, ”poliisiväkivallan”. Oikeusasiamiehelle tehtiin lukuisia kanteluita. Jälkiselvittelyissä on syntynyt kuva, kuin useammalla tavalla lakia rikkoneet mielenosoittajat olisivat joutuneet virkavallan uhreiksi.

Oikeutta mielenilmaisuun ei pidä turhentaa käyttämällä sitä väärin. Taistelu järjestysviranomaisia vastaan ei auta ilmastoa. Eikä muiden kansalaisten tarvitse hyväksyä ja kustantaa sitä, että jotkut haluavat kertoa näkemyksistään kansalaistottelemattomuuden keinoin. Tarkoitus ei pyhitä keinoja.
 
(Kolumni Länsi-Uusimaassa 10.10.2020)

15.09.2021Aloite omaishoitajien maksuttomista liikuntapalveluista
14.08.2021Kotipuutarhurien pörriäiset viestivät toivoa
26.05.2021Hallituksen verolinja petollinen
29.04.2021Kotimainen rokotetuotanto osaksi huoltovarmuutta
22.04.2021Aloite kotihoidontuen kuntalisän käyttöön ottamiseksi Lohjalla
05.03.2021Pidetään koko Lohja mukana
30.01.2021KD:n esitys omaishoidon tuen verottomuudesta kaatui budjettiäänestyksissä
23.01.2021Pikkulasten vanhemmille vapaus valita
05.12.2020Käsitys sukupuolten määrästä jakaa puolueita
10.10.2020Pyhittääkö tarkoitus keinot?

Siirry arkistoon »