Pidetään koko Lohja mukana

05.03.2021

Kuntalainen soitti ja kertoi useammasta valtatie 25:llä Virkkalan ST1:n liepeillä hänelle äskettäin tapahtuneesta läheltä piti -tilanteesta. Pitkässä kaarteessa ohitellaan varomattomasti, eikä yksi peltipoliisi riitä. Hän toivoi, että kunnassa herättäisiin huomaamaan vaarapaikka ja vaadittaisiin tiehallinnolta toimia.

Yritin saada kohtaa mieleeni, mutta en onnistunut. Virkkalassa on tullut käytyä Maksjoentietä, ja ajosta Tammisaareen on aikaa. Taas kerran itse hyvin tajusin, kuinka laaja kotikuntamme onkaan.

Lohjan pohjoinen portti ei ole Hiidensalmen alue, vaan raja Tammelaan - kaupungintalolta Monkolasta tunnin ajomatkan päässä. Sieltä ei käydä asioimassa Laurinkadulla kuin vahingossa tai pakosta: Karkkilassa ja Forssassa sijaitsevat alueen ”lähikaupat”.

Kuitenkin kovin usein tuntuu, että Lohjaa kehitetään vain kaupunkialueelta, jonka voisi piirtää harpilla Monkolasta muutamien kilometrien säteellä lisäten siihen 10 kilometrin nauhamaisen kaistaleen VT25:tä Helsinkiin päin. Tällainen Lohjan typistäminen ei ole viisasta eikä oikein.

Lohja mainostaa itseään järvikaupunkina. Monille ei Uudenmaan isoimmalla järvellä ole mitään erityistä merkitystä yli sadan muun järven joukossa. Onhan jokainen kirkonkylistämme rakennettu jonkun järven kylkeen. Niiden rannoilla ovat myös tuhannet vapaa-ajanasunnot lomalaisineen ja etätyöläisineen, jotka toivottavasti entistä useammin vakiintuvat pysyvästi Lohjalle.

Itse muutin nuorena äitinä pääkaupunkiseudun levottomasta kerrostalolähiöstä pieneen kylään maalle kaikkien katuvalojen ulottumattomiin. Myöhemmin perheemme lähti nummipusulalaisina Brysseliin. Viiden vuoden jälkeen palasimme takaisin samaan kylään ”kaupunkilaisiksi”. Ensin itsensä lohjalaiseksi mieltäminen oli haastavaa.

Kaupunginvaltuuston työskentelyssä olen liian usein kokenut, että edelleen nyky-Lohjan laajuus ja arjen realiteetit sen eri puolilla ovat monille vaikeita hahmottaa ja helppo myös sivuuttaa. Siksi haluan jälleen muistuttaa: Lohjan laajat maaseutualueet kirkonkylineen eivät saa muuttua kauriiden ja supikoirien reservaateiksi; ne ovat potentiaalia, joka on syytä muistaa kaikissa kehittämissuunnitelmissa.

Pidetään koko Lohja mukana Monkolasta Muijalaan ja Kärkölästä Karkaliin.

(Kolumni Länsi-Uusimaassa 5.3.2021)

21.10.2021Noheva monni smurffipuvussa
15.09.2021Aloite omaishoitajien maksuttomista liikuntapalveluista
14.08.2021Kotipuutarhurien pörriäiset viestivät toivoa
26.05.2021Hallituksen verolinja petollinen
29.04.2021Kotimainen rokotetuotanto osaksi huoltovarmuutta
22.04.2021Aloite kotihoidontuen kuntalisän käyttöön ottamiseksi Lohjalla
05.03.2021Pidetään koko Lohja mukana
30.01.2021KD:n esitys omaishoidon tuen verottomuudesta kaatui budjettiäänestyksissä
23.01.2021Pikkulasten vanhemmille vapaus valita
05.12.2020Käsitys sukupuolten määrästä jakaa puolueita

Siirry arkistoon »