Kotimainen rokotetuotanto osaksi huoltovarmuutta

29.04.2021

Tammikuussa Intiassa luultiin, että koronaepidemia on jo ohi: rajoituksia purettiin ja rokotteita valmistettiin lähinnä muulle maailmalle. Nyt tautimuunnos leviää maassa kulovalkean tavoin. Suurin osa sairastuneista jää kirjaamatta ja hoitamatta. Krematoriot eivät ehdi tuhkata vainajia riittävällä nopeudella. Nyt yksi maailman suurimmista rokotevalmistajista tarvitsee apua muilta. EU harkitsee alueellaan karsastettujen AstraZenecan rokotteiden lähettämistä maahan.

Kriisiaikoina korostuu kansallisen valmiuden ja huoltovarmuuden merkitys. Kristillisdemokraatit ovat vaatineet 2003 kustannussyistä lopetetun kotimaisen rokotetuotannon uudelleen käynnistämistä. Suomalaisten terveys ei saa kriisitilanteissa olla riippuvainen vain EU-hankinnoista ja kansainvälisistä toimintaketjuista. Nyt olemme kansainvälisten lääkejättien armoilla.

Suomessa on kehitteillä kaksi pitkälle tutkimuksissa edennyttä rokotehanketta. Rokote Laboratories Finlandin adenoviruskuljettimeen perustuva nenäsumuterokote olisi valmis ihmiskokeisiin. Toinen viruksen pintaproteiineihin perustuva rokote on kehitteillä Tampereen yliopistossa. Paremmilla resursseilla oltaisiin pidemmällä. Yksityistä pääomaa on kuitenkin vaikea saada, jos valtion osuus ei ole varmistunut. Hallituksen olisi nyt nopeasti viisasta tukea Suomen omaa rokotetutkimusta ja -tuotantoa.

Maaliskuussa Tanska, Itävalta ja Israel ilmoittivat yhdistävänsä voimansa rokotetutkimuksessa ja perustavansa yhteisen tuotekehitysrahaston, koska pienten edistyneiden mutta resursseiltaan rajallisten maiden kannattaa tehdä yhteistyötä. Kenties Suomikin voisi olla mukana.

Työ kotimaisen koronarokotteen kehittämiseksi tähtää erityisesti tuleviin virusmuunnoksiin ja pandemioihin. Suomalaistutkijoiden työ ei saa valua hukkaan, emmekä saa menettää rokotetutkimusta ulkomaille.

Kansainväliset tuotanto- ja toimitusketjut ovat alttiita häiriöille, mikä luo vakavan haasteen kansalliseen kriisinkestävyyteen ja huoltovarmuuteen. Suomessa onneksi saatiin jo aloitettua uudelleen suojavarusteiden tuotanto. Kotimaisessa huoltovarmuustoiminnassa, kuten lääkkeiden ja sairaalatarvikkeiden kansallisessa tuotannossa ja varmuusvarastoinnissa, ei saa mokailla.

(Kolumni julkaistu Länsi-Uusimaa -lehdessä 29.4.2021)

04.01.2022Katsotaan ylös!
28.12.2021Ääni lohjalaiselle kärkiehdokkaalle
21.10.2021Noheva monni smurffipuvussa
15.09.2021Aloite omaishoitajien maksuttomista liikuntapalveluista
14.08.2021Kotipuutarhurien pörriäiset viestivät toivoa
26.05.2021Hallituksen verolinja petollinen
29.04.2021Kotimainen rokotetuotanto osaksi huoltovarmuutta
22.04.2021Aloite kotihoidontuen kuntalisän käyttöön ottamiseksi Lohjalla
05.03.2021Pidetään koko Lohja mukana
30.01.2021KD:n esitys omaishoidon tuen verottomuudesta kaatui budjettiäänestyksissä

Siirry arkistoon »