Kotipuutarhurien pörriäiset viestivät toivoa

14.08.2021

Kansainvälisen ilmastopaneelin IPCC:n uusimmat tiedot ilmaston muuttumisesta julkaistiin juuri, ja pilvet maapallon taivaalla ovat synkkiä.

Satojen tiedemiesten työn tuloksiin on syytä luottaa: ilmastonmuutos on nopeaa, ja sillä on valtavia vaikutuksia. Valtioiden, yhtiöiden ja kansalaisten on mietittävä valintojaan tarkkaan, eikä aikaa ole hukattavaksi.

”Ei niin tarpeellisista” lento- ja automatkoista on pitkälti luovuttu koronan myötä. Etätyöhön siirtyminen on ollut monelle matkakulujen säästön lisäksi ilmastoteko.

Sen sijaan esimerkiksi asumisen remontit maksavat. Koin sen, kun uudistimme talon ikkunat, siirryimme avotakasta varaavaan takkaan ja öljystä maalämpöön. Tällaisiin investointeihin ei ikääntyvässä talossa asuvalla ole välttämättä varaa, vaikka muutokset ajan mittaan maksavatkin itsensä takaisin.

Auto on useille välttämättömyys. Biokaasu- tai sähköautoon siirtyminen saa monella odottaa seuraavaan vaihtokertaan.

Puutarhaharrastus tuottaa terveellistä ja luomua kasvisruokaa: oman maan perunoita, marjoja, hedelmiä ja vihanneksia. Luonnon monimuotoisuuden edistäminen kotipuutarhurien niksein on edullista ja paljon iloa tuottavaa huvia. Siitä onkin moni innostunut.

Omassa puutarhassani olen huomannut pörriäisten määrän selkeän lisääntymisen kukkapenkkien uudistamisen, kukkakedon kylvämisen sekä lahoavien ”hyönteishotellien” myötä. Toivosta viestiviä pölyttäjiä on riittänyt! Pihapiirimme kymmenessä linnunpöntössä on ollut kiitettävästi asukkaita ja perheenlisäystä. Parhaillaankin kymmenkunta pikkuvarpusta temmeltää syreenipuskassa.

Oma luontosuhteemme on tärkeä sen kannalta, miten innostumme tekemään valintoja kestävän elämäntavan puolesta. Isossa kuvassa tärkeimpiä ovat suurten organisaatioiden toimintatavat: kuinka kunta panostaa luonnon monimuotoisuuteen ja ilmastonmuutoksen torjuntaan tai miten yrityksissä toimitaan. Parempien teknologioiden kautta voimme vaikuttaa ilmastokaasujen syntymiseen paljonkin.

Suomen vahvuus on ollut innovaatiokyky, jolla noustiin 90-luvun lamasta. Siihen on todella paljon aihetta panostaa myös nyt. On oltava kehitystyön, osaamisen ja uusien tekniikoiden hyödyntämisen eturintamassa, takamatkalle jääminen tulisi monella tavoin kalliiksi.

(Kolumni Länsi-Uusimaa lehdessä 14.8.2021)

21.10.2021Noheva monni smurffipuvussa
15.09.2021Aloite omaishoitajien maksuttomista liikuntapalveluista
14.08.2021Kotipuutarhurien pörriäiset viestivät toivoa
26.05.2021Hallituksen verolinja petollinen
29.04.2021Kotimainen rokotetuotanto osaksi huoltovarmuutta
22.04.2021Aloite kotihoidontuen kuntalisän käyttöön ottamiseksi Lohjalla
05.03.2021Pidetään koko Lohja mukana
30.01.2021KD:n esitys omaishoidon tuen verottomuudesta kaatui budjettiäänestyksissä
23.01.2021Pikkulasten vanhemmille vapaus valita
05.12.2020Käsitys sukupuolten määrästä jakaa puolueita

Siirry arkistoon »